Λίγα λόγια για τη Σύρο !
Χάρτης της Σύρου
Νησί με αξιόλογη πολιτιστική, ναυπηγική και βιομηχανική παράδοση, η Σύρος, διοικητικό κέντρο και συγκοινωνιακός κόμβος των Κυκλάδων, γοητεύει τους επισκέπτες με το ξεχωριστό χρώμα της και τις ομορφιές της υπαίθρου της.
Την εικόνα του νησιού συνθέτουν, σε γενικές γραμμές, η αρχοντική Ερμούπολη, αγροτικοί οικισμοί με ξερολιθιές, πεδινές εκτάσεις με καλλιέργειες κηπευτικών, πευκόφυτα χωριά, παραθαλάσσιοι οικισμοί με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και όμορφες παραλίες.
Προικισμένη με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα και αρχοντικά, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και παλαιά βιομηχανικά συγκροτήματα, η Ερμούπολη, πρωτεύουσα και λιμάνι της Σύρου, φανερώνει την αίγλη του παρελθόντος και αποπνέει το άρωμα μιας λαμπρής εποχής, όταν η πόλη αποτελούσε ένα από τα πλέον σημαντικά οικονομικά, ναυτιλιακά και πνευματικά κέντρα της χώρας μας.
Ενωμένη με την Ερμούπολη, η Άνω Σύρος διατηρεί ανόθευτο το μεσαιωνικό χρώμα της. Τα κάτασπρα σπίτια της, χτισμένα κλιμακωτά στο λόφο του Σαν Τζώρτζη με τη μαγευτική θέα, έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Από τα αναρίθμητα αξιοθέατα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου ξεχωρίζουν:
-
- Η εκκλησία της Ανάστασης, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη και το πέλαγος.
- Το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου, στην όμορφη πλατεία Μιαούλη, έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ. Θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1889.
- Το ανακαινισμένο δημοτικό θέατρο «Απόλλων», έργο των ετών 1862-1864. Έχει χαρακτηριστεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου στην αρχική της μορφή.
- Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου του Πλούσιου, με πλούσια διακόσμηση και δύο καμπαναριά, έργο του 19ου αιώνα.
- Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την εικόνα της Παναγίας, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
- Η συνοικία Βαπόρια, με νεοκλασικό χαρακτήρα. Τα θαυμάσια αρχοντικά της, που αγναντεύουν το πέλαγος, μαρτυρούν την παλαιά δόξα του νησιού.
- Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη), στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου. Ο μεγαλοπρεπής ναός, μητρόπολη των καθολικών, ιδρύθηκε το Μεσαίωνα.
Πόλους έλξεως για τους παραθεριστές στην ύπαιθρο της Σύρου αποτελούν:
-
- Ο Αζόλιμνος, τουριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από την ομώνυμη αμμουδερή παραλία. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές της ευρύτερης περιοχής προσελκύουν τους λάτρεις των καταδύσεων και του ψαρέματος.
- Η Βάρη, παραθαλάσσιος οικισμός με ωραία αμμουδερή παραλία, ξενοδοχειακές μονάδες και ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.
- Ο Γαλησσάς, οικισμός με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, εκτεταμένη αμμουδερή παραλία και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.
- Το Κίνι, παραλιακό θέρετρο με αξιόλογη τουριστική κίνηση και μεγάλη αμμουδιά. Το γραφικό ηλιοβασίλεμα και η παραλία με τα αρμυρίκια δίνουν ξεχωριστό χρώμα στον οικισμό.
- Ο Μέγας Γιαλός, παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, στο νότιο τμήμα του νησιού.
- Η Ποσειδωνία, γνωστή άλλοτε ως Ντελαγκράτσια, αγαπημένο θέρετρο των Συριανών, στολισμένο από νεοκλασικές επαύλεις με εξαίρετη αρχιτεκτονική και μεγάλους κήπους. Στην ευρύτερη περιοχή της Ποσειδωνίας βρίσκονται η Παρακοπή, οικισμός με αξιόλογες επαύλεις και όμορφους κήπους, και οι θαυμάσιες παραλίες
- Αγκαθωπές και Κόμητο.
- Ο Σα (Άη Μιχάλης), μικρός οικισμός με πετρόχτιστα σπίτια, στην Άνω Μεριά, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ακολουθώντας μονοπάτια, οι περιπατητές και οι λάτρεις της φύσης θα γνωρίσουν τις παραλίες Λία, Μαρμάρι και Γράμματα.
- Ο Φοίνικας, παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, με εστιατόρια και καφέ κοντά στην αμμουδερή παραλία. Στο αλιευτικό καταφύγιο του Φοίνικα δένουν καΐκια, ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα.
-
-
Το παραπάνω κείμενο είναι από το Face Book