Στην Εκθεση “Κυκλαδίτισσες”
Επίσκεψη – Ξενάγηση του Συνδέσμου Συριανών
Στην Έκθεση «Κυκλαδίτισσες»
στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Κείμενο από τον Χρήστο Θανόπουλο
Ο Σύνδεσμος Συριανών, με τη συμμετοχή 19 μελών και φίλων, ξεναγήθηκε την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 στην έκθεση «Κυκλαδίτισσες», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Κολωνάκι.
Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία γλυπτών, τοιχογραφιών, κεραμικών, εικόνων, βιβλίων, εγγράφων και άλλων αντικειμένων, από Δήλο, Θήρα, Νάξο, Κέα, Πάρο, Αμοργό, Μήλο, Δεσποτικό, Σίκινο, κ.α., αναδεικνύεται διαχρονικά ο ρόλος της γυναίκας των Κυκλάδων, στην εξέλιξη της κοινωνίας και στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Πολύ εντυπωσιακή η δαιδαλικής τεχνοτροπίας υπερμεγέθης κόρη της Θήρας, η τοιχογραφία με τη θεά και δύο γυναίκες από το Ακρωτήρι της Θήρας, που έρχονται σε αντιδιαστολή με την Αγία Αναστασία τη Φαρμσκολύτρια από τη Νάξο.
Αγάλματα της Άρτεμης, της Ήρας, της Κυβέλης, μαζί με το δεύτερο μεγαλύτερο κυκλαδικό άγαλμα, υποδηλώνουν το μοναδικό ρόλο της γυναίκας ως θεά της γονιμότητας και ως μητέρα.
Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι το χειρόγραφο του «Νικήρατου», πρώτου θεατρικού έργου της νεότερης Ελλάδος της Ευανθίας Καΐρη με αφορμή την έξοδο του Μεσολογγίου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ερμούπολη από ερασιτέχνες ηθοποιούς το 1827.
Υπάρχουν επίσης προικοσύμφωνα, επιστολές της Μαντώς Μαυρογένους, γκραβούρες με Τήνιες και Κυκλαδίτισσες από περιηγητικά βιβλία των Gouffier και Manoncourt.
Η Ίσιδα «Πελαγία» και «Ευήκοος», αντικαθίσταται στους νεότερους χρόνους από την Παναγία «Θαλασσινή» και «Γοργοεπήκοο».
Η Κυκλαδίτισσα παρουσιάζεται ως ιέρεια, ερωμένη, σύζυγος, αρχόντισσα, μοιρολογίστρα, αντικείμενο πόθου, αλλά και θύμα βίας. Γλαφυρή και λεπτομερής η ξενάγηση του αρχαιολόγου Παναγιώτη Χρανιώτη.