Απάνω Μεριά- Η ανέγγιχτη πλευρά της Σύρου
16/01/25 17:27
Μια νοητή γραμμή από τον οικισμό του Αγίου Δημήτριου, βορείως της Ερμουπόλεως έως το Κίνι διατρέχει την Σύρο και την χωρίζει σε δυο τμήματα τόσο διαφορετικά και ιδιαίτερα. Αυτό το κομμάτι στον βορρά, η Απάνω Μεριά, σχεδόν το μισό νησί είναι Terra Incognita για τους περισσότερους επισκέπτες.
Σε αυτό το περιπετειώδες ταξίδι οδηγός αναλαμβάνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λίνα Θεολογίτου.
Μαζί της η Μαρίνα Κωνσταντoπούλου, Υπεύθυνη Κοιν.Σεπ Άνω Μεριάς, μιλά για το μοναδικό τοπίο της περιοχής που αποτελεί πόλο έλξεως για επιστήμονες και ειδικούς, οι οποίοι ερευνούν την επιφάνεια ενός νησιού που μοιάζει σαν να βγήκε πρόσφατα από την διαδικασία της δημιουργίας του πλανήτη.
Πρόκειται για έναν απίστευτο γεωλογικό πλούτο. Σπάνιοι αερόλιθοι στην επιφάνεια αποκαλύπτουν πως δημιουργήθηκαν διάφορα πετρώματα και την κίνηση των τεκτονικών πλακών.
Βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές, απάτητοι λόφοι οι περισσότεροι, γεμάτοι με την μοναδική χλωρίδα του νησιού και παραλίες που προκαλούν από ψηλά με την μοναδική τους ομορφιά, χωρίς ομπρέλες, ξαπλώστρες και τον ενοχλητικό θόρυβο των επισκεπτών, που διώχνει ζώα και πουλιά.
Οι περίπατοι μέσα από μονοπάτια στην Απάνω Μεριά, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Κοιν.Σεπ. θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να μάθουν κάτι περισσότερο για τον φυσικό, γεωλογικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής.
Η ενημέρωση σχετικά με αυτό το άγνωστο περιβάλλον θα βοηθήσει στην οικονομική επιβίωση κάποιων που δραστηριοποιούνται με καθαρά τουριστικό σκοπό, αλλά όπως υποστηρίζει η Κοιν.Σεπ η επέκταση του τουριστικού προϊόντος θα γίνει μέσω ήπιων δραστηριοτήτων. Να σημειωθεί όμως ότι εκεί υπάρχουν οι προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000), τέσσερις σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, το Καστρί-Χαλανδριανή, τα Γράμματα, η Σπηλιά Φερεκύδη και το Δελφινονήσι, καθώς και γεωλογικός πλούτος. Βεβαίως σε έναν τέτοιο τόπο, η τουριστική ανάπτυξη εγκυμονεί τους γνωστούς κινδύνους, από τους οποίους πλήττονται οι Κυκλάδες. Η απομόνωση και το απόκρημνο προστάτεψε έως τώρα τις παραλίες και το φυσικό περιβάλλον στην Απάνω Μεριά.